9 January 2019

Ny SUND MOOC i samarbejde med Dansk Røde Kors

’Non Communicable Diseases in Humanitarian Settings’ lyder titlen på MOOC, udviklet i samarbejde med Dansk Røde Kors. Fokus er på ofte oversete sygdomme i humanitær kontekst, primært formidlet af specialister med felterfaring og flygtninge fra Udrejsecenter Sjælsmark.

 

 

”Hvis du får afslag på asyl i et land, stopper lægehjælpen til dig,” fortæller Timur Papeulipze fra Georgien om bare én af udfordringerne ved at være flygtning med en ikke-smitsom sygdom. En anden udfordring er, at den medicin man får ofte kan variere. En tredje at den mad man ofte får langt fra er hensigtsmæssig, for eksempel hvis man som Timur lider af diabetes. Efter en årrække på flugt gennem forskellige lande bor Timur Papeulipze nu midlertidigt i Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm og udgør én ud af globalt omkring 65 millioner mennesker på flugt.

Omkring en tredjedel lider af diabetes eller andre ikke-smitsomme sygdomme, fx hjerte-kar-sygdomme, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft. En sygdomsgruppe, hvis underprioritering i humanitær kontekst trækker et bredt spor af dilemmaer efter sig, ikke kun for Timur men for flygtninge over hele verden og for de specialister; læger, sygeplejersker, koordinatorer og andre, der er sendt ud for at hjælpe. I ’Non Communicable Diseases in Humanitarian Settings’ fortæller en række af disse specialister i videointerviews om egne oplevelser af dilemmaer og kommer med forslag til løsninger.

Dilemmaer bidrager til løsninger

”Nødhjælp er fuld af dilemmaer. Alle specialister har oplevet dilemmaerne omkring behandling af ikke-smitsomme sygdomme. Men lige præcis de dilemmaer er vigtige, fordi de hjælper os med at finde ud af, hvilke løsninger, der kan forbedre situationen fremover”, siger MOOC'ens kursusansvarlige Siri Tellier, der også er kursusansvarlig på SUNDs masterkursus Health in Emergencies and Refugee Health, hvor MOOC’en også skal bruges.

En af de fire specialisterne i kurset er Heidi Christensen, kirurg og formand for bestyrelsen i Læger Uden Grænser, der bidrager med ét interview i hver af kursets tre moduler. Heidi Christensen beretter fra udstationeringer i Indien, Pakistan og Grækenland. Tre eksempler med hver deres vinkel på en fælles problematik om ikke at kunne behandle patienter med ikke-smitsomme sygdomme tilfredsstillende.

”Normalt vil du beholde mange af de patienter vi mødte på et hospital og behandle dem, indtil de var i bedring. Men i det her tilfælde nægtede de at blive indlagt, fordi de havde en anden agenda; nemlig at fortsætte deres flugt, fordi grænserne snart ville lukke,” fortæller Heidi Christensen i en af videoerne, om oplevelser med syriske flygtninge i Grækenland.

Decorative
Heidi Christensen, kirurg og formand for bestyrelsen i Læger Uden Grænser

Udover Heidi Christensen fortæller Sylvia Khamati, Public Health Specialist fra Kenya Red Cross, om blandt andet mangel på forebyggelse og finansielle udfordringer i nogle af verdens største flygtningelejre Dadaab og Kakuma. Mouna Mayoufi, Medical Doctor, Health Coordinator, International Rescue Committee, IRC, fortæller blandt andet om mangel på data og om nedbrudte sundhedssystemer i Syrien og Libien, mens Sigiriya Aebischer Perone, læge, International Committee of the Red Cross, Geneva, ICRC, giver meget konkrete anbefalinger til, hvad af man kan gøre og ikke bør gøre, for bedst muligt at håndtere ikke- smitsomme sygdomme i humanitære situationer.

Hvert modul indeholder også litteratur, quizzer og en video-forelæsning, hvor Siri Tellier sætter problematikkerne i perspektiv til forskning og FNs udviklingsmål.

Flere globale organisationer vil udbyde det nye kursus

Både International Federation of Red Cross og Røde Halvmåne, IFRC, og Network of Humanitarian Action, NOHA, der er en international sammenslutning af universiteter, er ved at implementere kursusindholdet i deres egne læringsplatforme. Og netop fordi kurset er udviklet i det åbne MOOC-format kan det let distribueres til andre platforme. Den mulighed giver institutionerne mulighed for at promovere kurset gennem egne kanaler, direkte til deres netværk af studerende, frivillige og ansatte i hele verden og på den måde bruge kursusindhold fra Københavns Universitet som en del af deres indsats for at øge professionalismen i den humanitære sektor.

Interessen for ikke-smitsomme sygdomme i humanitære områder har ellers, som nævnt indledningsvist, været underprioriteret.

”Det ved jeg fra personlig erfaring, fordi jeg introducerede et modul om ikke-smitsomme sygdomme i vores kursus Health and Emergencies på Københavns Universitet i 2009. Så vidt jeg ved som det eneste eksisterende på område på det tidspunkt,” forklarer Siri Tellier og tilføjer, at det billede er ved at ændre sig i takt med, at en stadig større andel af verdens flygtninge lider af ikke-smitsomme sygdomme. Akkurat lige som alle andre befolkningsgrupper verden rundt.

I 2015 blev ikke-smitsomme sygdomme skrevet ind i FNs udviklingsmål og i 2018 blev det ved et FN om ikke-smitsomme anerkendt, at det var en speciel udfordring i katastrofer.

Non Communicable Diseases in Humanitarian Settings er finansieret af Dansk Røde Kors og er den fjerde KU MOOC med direkte fokus på FN’s udviklingsmål. De øvrige er:

Sustainable Tourism – promoting Environmental Health

Air Pollution – a Global threat to our Health

The Sustainable Development Goals – A global, transdisciplinary vision for the future